Sjedište:             Strossmayerov trg 12.       10450 Jastrebarsko

 STOLNOTENISKI KLUB "JASKA"

      JASTREBARSKO

Kontakt:                               tel. 385  98 1651 701           fax. 385 1 6284 058               e-mail: ctb@zg.t-com.hr  web:www.stk-jaska.com


Gdje se nalazimo?

Stolnoteniski klub "Jaska" nalazi se u gradu Jastrebarsko, smještenom na 35-om kilometru stare Karlovačke ceste, od Zagreba prema Karlovcu. Sjedište našeg kluba je na adresi Strossmayerov trg 12, Jastrebarsko što je "podstanarska" adresa jer zasad nemamo klubskih prostorija. Za treninge, odigravanje utakmica III stolnoteniske lige, međužupanijske lige i kadetske lige nada koristimo stolnotenisku dvoranu pri Srednjoj školi Jastrebarsko, a za održavanje većih stolnoteniskih turnira koristimo veliku sportsku dvoranu Srednje škole Jastrebarsko, Većeslava Holjevca 11.

Natrag

 

 

 

Malo više o postanku kluba:

Osnivanje STK Jaska vezano je za nekolicinu zaljubljenika u stolni tenis ili "pingić" kako se još nazivao taj sport, koji su daleke 1969. godine osnovali klub radi natjecanja u tadašnjem prvenstvu SOSAGZ-a (danas je to prvenstvo SOKAZ-a). Prvi igrači koji su nastupali za ekipu STK Jaska u natjecanju SOSAGZ-a bili su prof. Zvonimir Kirin, pokojni Stjepan Medvedovski, Josip Koprivnjak i prvi Dugorešan u dresu Jaske Lukšić. Klub je kasnije djelovao kao sekcija u sastavu tadašnjeg Akademskog kluba Jaska kojem je predsjedavao gospodin Kazimir Masnec a tajnik je bio Nino Škrabe koji je ujedno bio i prvi tajnik kluba. Prvi predsjednik STK JASKA bio je Vinko Kelečić. Iako o postanku kluba nema previše pisanih tragova, osim knjiga SOSAGZ-a u kojima se spominje sudjelovanje ekipa Jaske u natjecanju od jeseni 1968. do proljeća 1971, prema sjećanju osnivača kluba, osnovna aktivnost bila je natjecateljska, odnosno sudjelovanje u prvenstvu SOSAGZ-a. Početkom 70-tih godina, pristupilo se osnivanju stolnoteniske škole, koju je vodio prof. Zvonimir Kirin i radu sa mladima, što se može smatrati začetkom kluba kakav postoji i danas, iako se organizirano počelo igrati stolni tenis u Jastrebarskom mnogo ranije, preciznije još 1964. godine u danas nepostojećoj dvorani stare jaskanske škole (rodnoj kući Ljube Babića), a oko jednog stola bilo je okupljeno čak pedesetoro djece koja su trenirala pod nadzorom nezaobilaznog prof. Zvonimira Kirina.

Kako bi popularizirao stolni tenis, tadašnji Sportski savez općine Jastrebarsko osniva Općinsku stolnotenisku ligu, gdje se u natjecanje uključuju i naselja jaskanske okolice, Klinča Sela, Pisarovina, Cvetković, Domagović, Sv. Jana, Stankovo, Malunje, Hrastje, Zdihovo, Draganić i naravno Jaska. Taj potez može se smatrati ključnim u razvoju ovog sporta, jer je nabavkom stolova i opreme te osiguravanjem prostorija, a to su bili uglavnom društveni ili vatrogasni domovi, došlo do naglog omasovljenja stolnog tenisa, kao i pojave nekolicine kvalitetnih mladih igrača koji su pod trenerskom paskom nezaobilaznog prof. Kirina ostvarili i zapažene natjecateljske rezultate na republičkom i državnom nivou (Kelečić, Crnilo, pok. Borković). Posebno valja istaknuti Miljenka Kelečić - Mikija, koji je kasnije kao član STK Vjesnik ostvario niz zapaženih rezultata. U to doba na sceni je bila po prvi puta i darovita generacija djevojčica predvođenih blizankama Vlastom i Jagodom Kazić, Renatom Radić i Helenom Rukljač.

Nakon malog zatišja 1986. pojavljuje se nova uspješna generacija kadeta pod vodstvom Zvonimira Kirina predvođena Tomislavom i Branimirom Cibanom te Sinišom Kunovićem koja osvaja 1. mjesto u II kadetskoj ligi Regije srednja Hrvatska. U devedesetim godinama vrlo angažiran u klubu bio je Tomislav Ciban kao uspješan trener najmlađih kategorija od kojih odskaču rezultatima Tvrtko Kunović, Martin i Ivan Lončarić koji redovito osvajaju prva mjesta na školskim turnirima te Tomislav Kunović, a kao ekipa osvajaju tri puta Uskršnji turnir u Matuljima. Veliku pomoć u stručnom radu u tom razdoblju pružio je dugorešanin, legendarni trener najmlađih kategorija Juraj Vogrinc dolazeći i odlazeći s treninga vlakom. Značajna podrška u logistici kluba bio je predsjednik kluba s najdužim stažem Davorin Kovačić. Tijekom 2002. godine okrenuta je nova stranica u funkcioniranju kluba izborom novog "mladog" predsjedništva prepunog planova i novih ideja i otad je sve podređeno radu s najmlađima kategorijama i rezultati su iz godine u godinu sve bolji i danas je STK JASKA jedan od klubova koji ima konstatnu uzlaznu putanju. Veliku pomoć u novom početku uz domaće snage uključene u predsjedništvo kluba i roditelje djece pružali su dugogodišnji prijatelj kluba iz Karlovca i pomoćni trener Mladen Skukan te glavni trener Anton Erak, a od 2005. i Mirko Rajčević kao trener naprednih, obojica iz Duge Rese te od 2006. povratnik, legendarni profesor Zvonimir Kirin.


Nažalost, shvaćanje da je stolni tenis "zimski sport" i nemogućnost treniranja tijekom cijele godine, sve do 2009. godine spriječavali su stvaranje pravog "rasadnika" talentiranih igrača, no izgradnjom nove sportske dvorane pri Srednjoj školi Jastrebarsko te stolnoteniske dorane u sklopu nje ti problemi su ostali iza nas tako da smo se uvjetima približili konkurentnim klubovima.
    

Vidi foto arhivu...

Natrag

 

 

 

Naš klub danas i planovi za budućnost:

Danas naš klub ima 48 aktivnih i 12 "podupirajućih" članova. U aktivne članove ubrajamo sve aktivne igrače, trenere i pomoćne trenere te naš podmladak (na koji smo posebno ponosni). Podupirajući članovi su uglavnom roditelji djece koja treniraju u klubu, prijatelji kluba i sponzori kluba bez čije dragocjene pomoći egzistencija kluba bila bi upitna. Svi navedeni su nas toliko zadužili da smo ih na ovim našim stranicama stavili na posebno mjesto, što će nadamo se ohrabriti i privući pažnju drugim potencijalnim sponzorima. Posebno mjesto zaslužuju dakako i naši "klinci i klinceze" te njihovi treneri i pomoćni treneri, te smo ih odlučili staviti na "počasno mjesto", jer da nema tih klinaca ne bi bilo niti kluba. Oni su "to nešto" što nas drži zajedno i tjera da ostavimo svoje svakodnevne poslove i dio slobodnog vremena (tko ga uopće ima) posvetimo upravo njima. Za ilustraciju spomenuti ćemo samo dio poslova koje obavljaju uglavnom treneri i pomoćni treneri, koji su ujedno članovi uprave kluba, prijevoznici djece po turnirima, roditelji... , jednom riječju entuzijasti, a to su slaganje i spremanje stolova za svaki trening i "robota", pomoć trenerima odnosno spariranje, prijevoz djece po raznim turnirima, prijevoz momčadi na odigravanje utakmica SOKAZ-a, nabava loptica, reketa, guma, majica i svega potrebnog za treninge i utakmice, vođenje razno-raznih administrativnih poslova (uplata kotizacija, organizacija turnira i Međužupanijske lige, uredno vođenje blagajne...), izrada WEB stranica i još mnogo, mnogo toga. Budućnost? To su naši klinci! Zadržati ih na okupu u ovakvom impozantnom broju, veseliti se sa njima kad osvoje medalju na turniru, tješiti ih kad kroz suze "nepravedno" izgube tekmu, hrabriti ih kad im se "ukoči" ruka... U optimističnijem svjetlu očekivati osiguravanje financijskih sredstava kako bi najperspektivniji mlađi igrači igračice mogli igrati u 2. ili u perspektivi čak i 1. državnoj ligi.

 

Natrag